Usein kysytyt kysymykset (yleinen)

Sisällysluettelo

  1. Huomioitavaa palvelusta ja laskutuksesta.
  2. Huomioitavaa webhotellin tilauksesta.
  3. Huomioitavaa verkkotunnuksen tilauksesta.
  4. Vanhan paketin päivitys.
  5. Huomioitavaa palvelimen tilauksesta.
  6. Tilauksen jatkuminen ja irtisanominen.
  7. Siirtyminen toiselta palveluntarjoajalta.
  8. Verkkotunnuksien siirto.
  9. Missä palvelimet sijaitsevat?
  10. Kenen nimiin verkkotunnukset rekisteröidään?
  11. Mikä webhotellipaketti / palvelu?
  12. Miten huolehdin tietoturvasta?
  13. Yhteystiedot ja niiden päivittäminen.
  14. Miten tili tai sivusto hakkeroidaan?
  15. Suncometin lähettämien postien salliminen.

 


 

1. Huomioitavaa palvelusta ja laskutuksesta.
keywords: palvelu sisältö ssh hallintapaneeli suomennos irc lisäarvopalvelu laskutus

Palveluiden normaali toimitusaika on 1-7 vuorokautta. Useimmat palvelut toimitetaan kuitenkin jo alle vuorokaudessa. Mahdollisista viivästyksistä ilmoitetaan aina asiakkaalle erikseen.

Verkkotunnuksen tai lisäpalvelun toimitus aloitetaan vasta, kun siihen liittyvä maksu on kokonaisuudessaan suoritettu. Asiakas voi myös toimittaa kopion maksun tiedoista nopeuttaakseen tilauksen käsittelyä. Maksut rekisteröityvät normaalisti maksun jälkeisen kolmen pankkipäivän aikana.

Varmistakaa sähköpostiosoitteenne toimivuus, sillä kaikki tilin tiedot, laskut ja asiakaspalveluviestit lähetetään ensisijaisesti sähköpostitse. On tärkeää, että yhteystietonne on aina ajan tasalla. Yhteystiedot tulee päivittää hallintapaneeliin ja ilmoittaa asiakaspalveluumme kirjallisesti (sähköposti tai kirje).

Palveluiden laskut tulevat ensisijaisesti sähköpostiin. Sähköpostiviestistä löytyy laskun tiedot, jolla sen voi maksaa tilisiirtona haluamastaan pankista. Laskun erittely ja tarkemmat tiedot löytyvät sähköpostiviestin liitetiedostosta. Viestissä toimitetaan myös turvallisen PayPal-palvelun linkki, josta laskun voi maksaa yleisimmillä korteilla.

Kirjeitse tai verkkolaskuina lähetetyistä laskuista ja huomautuksista veloitetaan laskutuslisä, joka perustuu kunkin laskutustavan aiheuttamiin kokonaiskustannuksiin. Sähköpostitse lähetettävät laskut ovat veloituksettomia (ei koske huomautuksia). Kirjelaskun ja verkkolaskun hinnasto löytyy lisäpalveluiden hinnastosta. Verkkolaskua varten tulee antaa verkkolaskutunniste tilauksen Muuta-kentässä.

Lähetetty lasku tulee aina maksaa viimeistään eräpäivänä. Mikäli laskua ei ole maksettu eräpäivään mennessä voi palvelu sulkeutua väliaikaisesti. Sulkeutuneen palvelun avauksesta veloitetaan hinnaston mukaisesti. Peruutustilanteissa maksu palautetaan asiakkaan ilmoittamalle pankkitilille sopimusehtojen mukaisesti.

Arvonlisävero sisältyy aina laskuihimme. Yhteisökaupan käänteisen verovelvollisuuden menettely on mahdollista asiakkaan pyynnöstä vain mikäli laskun arvonlisäveroton loppusumma on yli 500 euroa. Arvonlisäverollisten laskujen arvonlisäveroa voi asiakas hakea hyvitettäväksi asiakasyrityksen sijoittautumismaan käytäntöjen mukaisesti.

 


 

2. Huomioitavaa webhotellin tilauksesta.
keywords: tilaus ilmainen verkkotunnus normaalihintainen siirto .fi

Mikäli ette saa vahvistusviestiä tilauksenne jälkeen, niin tarkistakaa, että sähköpostinne ei ole esimerkiksi täynnä tai muuten toimimaton. Tilin tiedot -viesti sisältää paljon teknistä tietoa ja monet sähköpostioperaattorit voivat pitää viestiä roskapostina. Tarkistakaa roskapostikansionne Tilin tiedot -viestin varalta ja pyytäkää tarvittaessa lähettämään viesti teille uudestaan.

Webhotelliin hintaan ei kuulu verkkotunnusta. Verkkotunnuksista veloitetaan hinnaston mukaan. Webhotellia voi kuitenkin käyttää myös ilman erikseen tilattavaa verkkotunnusta ja asiakas voi itse vapaasti liittää omia verkkotunnuksiaan webhotelliin.

Tilaus on sitova ja toistaiseksi voimassaoleva. Webhotellin tilauksen ja sen osuuden tilauksesta voi peruuttaa vapaasti 14 vuorokauden kuluttua tilauksesta. Lisäpalveluiden tai verkkotunnuksien tilausta tai osuutta palvelusta ei voi peruuttaa.

Palvelun sisältöä laajentaa lukuisat lisäarvopalvelut kuten hallintapaneeli, kotisivukone, SSH-yhteys, sovellusarkisto ja Subversion. SSH-palvelu on tarkoitettu ainoastaan tiedostojen ja tietokantojen tehokkaampaan ja turvallisempaan käyttöön. Palvelu ei sovellu ohjelmien kääntämiseen tai IRC-käyttöön.

Hallintapaneelin kielikäännökset ovat epätäydellisiä. Hallintapaneeli tai esimerkiksi kotisivukone ei välttämättä toimi täysin kaikilla selaimilla.

 

Verkkotunnus -valinta:

  • Tilaan verkkotunnuksen.
    • Mikäli haluatte tilata webhotelliinne täysin uuden verkkotunnuksen. 
    • Mainitkaa haluamanne verkkotunnus tilauksessa (esim. mattimeikalainen.com).
    • Tarkistakaa ennen tilausta tilaamanne verkkotunnuksen hinta hinnastosta.
  • Rekisteröidyn verkkotunnuksen siirto. 
    • Verkkotunnuksen siirto sisältyy verkkotunnuksen hintaan (ks. hinnasto).
    • Mainitkaa Muuta-kentässä tunnuksenne vaihtoavain ja poistakaa mahdollinen lukitus (kaikilla päätteillä ei ole lukitusta).
    • Siirto voi viedä enimmillään jopa 14 vuorokautta.
    • Katsokaa myös tarkempia tietoja verkkotunnuksien siirroista.
    • Mainitkaa verkkotunnuksenne tilauksessa (esim. mattimeikalainen.com).
    • Ilmoittakaa milloin haluatte verkkotunnuksen osoittavan palveluumme.
  • Ei verkotunnusta.
    • Mikäli, ette halua tilata tai siirtää verkkotunnusta.
    • Voitte liittää vapaasti omia verkkotunnuksianne hallintapaneelin kautta.

 


 

3. Huomioitavaa verkkotunnuksen tilauksesta.
keywords: domain verkkotunnus tilaus .fi

Verkkotunnuksen toimitus aloitetaan vasta, kun siihen liittyvä maksu on kokonaisuudessaan suoritettu. Tilaus on kuitenkin sitova ja toistaiseksi voimassaoleva. Vapaa perumisoikeus (14 pv) ei koske verkkotunnuksia eikä niiden osuutta tilauksen hinnasta. Verkkotunnuksen siirrosta peritään normaali verkkotunnusmaksu ja verkkotunnuksen voimassaoloa lisätään laskutuskauden mukaisesti.

Verkkotunnuksen laskussa merkitty voimassaoloaika on viitteellinen ja todellinen voimassaoloaika riippuu verkkotunnuksen toimitusajankohdasta ja siirron tapauksessa verkkotunnuksen aikaisemmasta voimassaoloajasta, jolloin aikaisempi voimassaoloaika siirtyy laskutuksen loppuun. Verkkotunnus on kuitenkin voimassa vähintään laskussa merkityn ajan.

Mikäli ette saa vahvistusviestiä tilauksenne jälkeen, niin tarkistakaa, että sähköpostinne ei ole esimerkiksi täynnä tai muuten toimimaton. 

Verkkotunnuksen tilaajan tulee ehdottomasti varmistua tilaamansa verkkotunnuksen lainmukaisuudesta (ks. ohjeet lainmukaisuudesta).

Kansallisia merkkejä (ä, ö jne.) sisältäviä verkkotunnuksia ei suositella ensisijaiseksi verkkotunnukseksi (ks. ohjeet kansallisista merkeistä).

Verkkotunnuksen haltijan vaihdos tai verkkotunnuksen yhteystietojen (WHOIS) muutokset ovat maksullisia, joista veloitetaan erikseen hinnaston mukaisesti.

Katsokaa myös kohta 10. Kenen nimiin verkkotunnukset rekisteröidään?

Verkkotunnus -valinta:

  • Tilaan uuden verkkotunnuksen
    • Lisätkää verkkotunnus hallintapaneeliin (Domainit / Domains) mikäli verkkotunnus tulee palveluumme.
    • Antakaa nimipalvelimet verkkotunnukselle (tilin tiedot viestistä). Voitte myös antaa haluamanne uudelleenohjausosoitteen tai ulkopuoliset nimipalvelimet.
  • Rekisteröidyn verkkotunnuksen siirto
    • Lisätkää verkkotunnus hallintapaneeliin (Domainit / Domains) mikäli verkkotunnus tulee palveluumme.
    • Antakaa nimipalvelimet verkkotunnukselle (tilin tiedot viestistä). Voitte myös antaa haluamanne uudelleenohjausosoitteen tai ulkopuoliset nimipalvelimet.
    • Mainitkaa Muuta-kentässä verkkotunnuksen vaihtoavain (auth code) siirtoa varten.
    • Varmistakaa myös, että siirrettävän verkkotunnuksen siirtolukitus on poistettu.
    • Lue lisää verkkotunnuksen siirrosta.

 


 

4. Vanhan paketin päivitys.
keywords: päivitys paketti tili

Vanhan paketin voi päivittää suurempaan laskutuskauden vaihteessa tai kesken laskutuskauden. Vanhan paketin voi päivittää myös pienempään kesken laskutuskauden, mutta jo maksettua palvelumaksua ei hyvitetä.

Mikäli päivitys suurempaan pakettiin tehdään kesken laskutuskauden, niin teemme uuden laskun, jossa hyvitetään vanhan paketin käyttämätön aika ja uusi paketti laskutetaan laskutuskauden loppuun asti.


TILAA PAKETIN PÄIVITYS



5. Huomioitavaa palvelimen tilauksesta.
keywords: palvelin vps tilaus

Mikäli ette saa vahvistusviestiä tilauksenne jälkeen, niin tarkistakaa, että sähköpostinne ei ole esimerkiksi täynnä tai muuten toimimaton. Palvelimen tiedot -viesti sisältää paljon teknistä tietoa ja monet sähköpostioperaattorit voivat pitää viestiä roskapostina. Tarkistakaa roskapostikansionne Palvelimen tiedot -viestin varalta ja pyytäkää tarvittaessa lähettämään viesti teille uudestaan.

Tilaus on sitova ja toistaiseksi voimassaoleva.

Palvelimien asiakaspalvelu koskee vain itse asennettua laitteistoa. Tuki esimerkiksi sovelluksien asennukseen ja ylläpitoon toimitetaan parhaan kykymme mukaan, mutta sitä ei taata. Ylimääräinen asiakaspalvelu erillisen sopimuksen mukaan esimerkiksi tuntitöinä.

 



6. Tilauksen jatkuminen ja irtisanominen.
keywords: lopetus tilaus tili sulkeminen irtisanominen

Tilaus on toistaiseksi voimassaoleva, eli tilaus jatkuu automaattisesti uudella laskutuskaudella mikäli sitä ei ole irtisanottu.

Tilaus tulee irtisanoa vähintään kuukautta ennen uutta laskutuskautta. Vahvistämme irtisanomisen aina erikseen turvallisuussyistä. Irtisanomisen vahvistus on hyvä säilyttää, jotta mahdolliset epäselvyydet on helpompi selvittää.

On tärkeää, että yhteystietonne on aina ajan tasalla. Muuttuneet yhteystiedot tulee aina päivittää hallintapaneeliin ja ilmoittaa asiakaspalveluumme.

Tarvittaessa voitte pyytää etukäteen uutta laskua asiakaspalvelustamme.

 


 

7. Siirtyminen toiselta palveluntarjoajalta.
keywords: siirto muualta sivujen palvelun vaihto

Palveluntarjoan vaihtamisen yhteydessä verkkotunnus, sivut, sähköpostit tai muut palveluun tallennetut tiedot eivät siirry automaattisesti. Lähtökohtaisesti asiakas on itse vastuussa tietojensa siirtämisestä sekä sovelluksien ja sähköpostiasetuksien päivittämisestä. Lisäksi asiakkaan tulee itse hankkia kaikki tarvittavat tiedot siirtoja varten eikä uudella palveluntarjoajalla usein ole mahdollisuuksia tai edes valtuuksia näitä tietoja asiakkaan puolesta hankkia.

Tarjoamme kuitenkin tietojen siirtoon ja palveluntarjoajan vaihtamiseen avaimet-käteen palvelua, josta voitte lukea lisää https://suncomet.com/siirto osoitteesta.

 


 

8. Verkkotunnuksien siirto.
keywords: verkkotunnus siirto muualta

Verkkotunnuksen siirtäminen:

  • Verkkotunnuksen mahdollinen lukitus tulee poistaa.
  • Verkkotunnuksen mahdolliset DNSSEC-asetukset tulee poistaa. DNSSEC-asetukset ovat vielä harvinaisia, mutta tarkistakaa asia vanhalta palveluntarjoajaltanne ennen siirtoa.
  • Tilatkaa verkkotunnuksen siirto ja tilauksen yhteydessä toimittakaa verkkotunnuksen vaihtoavain. Vaihtoavain voi olla myös nimeltään: EPP, auth code, authorization key, transfer ID tms.
  • Siirron valmistuttua verkkotunnuksen nimipalvelimet päivitetään osoittamaan Suncometin palvelimelle asiakkaan pyynnöstä.

Osa verkkotunnuspäätteistä edellyttää siirron hyväksymistä verkkotunnuksen WHOIS-tietojen sähköpostiosoitteesta. Siirto vahvistetaan siirtymällä sähköpostiviestin tarjoamaan osoitteeseen ja sieltä klikkaamalla siirron vahvistuspainiketta (I Authorize, I Accept, I Approve tms).

Voitte tarvittaessa pyytää vanhaa palveluntarjoajaanne suorittamaan kaikki edellä mainitut kohdat ja toimittamaan tarvittavat tiedot siirtoa varten. Siirto voi viedä kaikkiaan jopa neljätoista vuorokautta.

Verkkotunnuksen siirtyessä palveluumme sen nimipalvelu- ja sähköpostiasetukset muuttuvat palvelumme oletusasetuksille. Mikäli verkkotunnuksen sähköpostipalvelut tai alidomainit halutaan osoittavan muualle, tulee muutokset näihin asetuksiin tehdä hallintapaneelista ennen verkkotunnuksen siirtymistä.


TILAA VERKKOTUNNUKSEN SIIRTO



9. Missä palvelimet sijaitsevat?
keywords: palvelimet sijainti palvelinkeskus maa

Palvelimemme sijaitsevat Euroopan suurimmissa ja turvallisimmissa palvelinkeskuksissa hyvien yhteyksien päässä, jotka toimivat erittäin nopeasti koko Eurooppaan ja Suomeen. Omat tiimimme palvelinkeskuksien henkilökunnassa takaa palvelintemme laitteistojen sekä verkkojen toiminnan ympäri vuorokauden jokaisena päivänä vuodessa.

Voitte lukea lisää käyttämistämme palvelinkeskuksista www.evoswitch.com osoitteesta.

Webhotellipalvelut sijaitsevat AMS-01 (ks. osoite ja tarkat tiedot) palvelinkeskuksessa.

 


 

10. Kenen nimiin verkkotunnukset rekisteröidään?
keywords: verkkotunnus whois tiedot omistajuus hallinta

Verkkotunnukset ovat aina asiakkaan hallinnassa. Verkkotunnuksen WHOIS-tietoihin asetetaan kuitenkin oletuksena Suncometin tiedot, joilla suojataan asiakkaan yksityisyys. WHOIS-tiedot eivät vaikuta Suncometin ja asiakkaan välisiin sopimuksiin eikä verkkotunnuksen hallintasuhteeseen. WHOIS-tietoihin voidaan asettaa mitkä tahansa tiedot asiakas vain haluaa. WHOIS-tietojen muutos on maksullinen palvelu. Verkkotunnuksista .fi-tunnuksilla on erityisasema ja .fi-tunnuksien tietoihin tulee aina asiakkaan tiedot.
 


 

11. Mikä webhotellipaketti / palvelu?
keywords: webhotelli paketti valinta

Webhotelli Startti-paketti soveltuu aloitteleville ja pienille sivustoille, joissa on vain vähän aineistoa ja vähän kävijöitä. Startti on hyvä paketti esimerkiksi käyntikorttisivulle, henkilökohtaisille tekstipainotteisille sivuille tai pienelle keskutelupalstalle. Erinomainen myös henkilökohtaiseksi sähköpostiksi tai pieneksi tietovarastoksi. Startti-pakettia ei suositella Wordpress, Joomla!, Drupal tai muiden raskaiden sovelluksien käyttöön. Katso Wordpressillä toteutettu testisivu Startti-paketilla.

Webhotelli Perus-paketti soveltuu paremmin keskisuurille sivustoille, jossa on mahdollisesti kohtalaisesti kävijöitä ja aineistoa. Hyvä paketti esimerkiksi pienille kuvagallerioille, kuvapainoitteisille sivuille tai keskisuurelle yhteisölle tai yritykselle. Käy hyvin myös perheen tai yhdistyksen sähköpostikäyttöön sekä tiedon varastointiin. Perus-paketti riittää yleensä Joomla! tai Drupal käyttöön ilman lisäosia ja vähäisellä käytöllä. Katso Wordpressillä toteutettu testisivu Perus-paketilla.

Webhotelli Teho-paketti soveltuu parhaiten kasvaville sivustoille, jossa on mahdollisesti paljon kävijöitä ja paljon monipuolista aineistoa. Hyvä paketti esimerkiksi pienelle verkkokaupalle, suurille kuvagallerioille, multimediapainotteisille sivuille tai suuremmalle yhteisölle tai yritykselle. Loistava vaihtoehto monipuoliseen sähköpostikäyttöön sekä tiedon arkistointiin. Teho-paketti riittää yleensä normaaliin Wordpress, Joomla! tai Drupal käyttöön. Katso Wordpressillä toteutettu testisivu Teho-paketilla.

Superpaketti on suunnattu yrityksille ja vaativille käyttäjille. Se soveltuu parhaiten verkkokaupoille, suosituille ja raskaille sivustoille tai suurelle yhteisölle. Superpaketti on paras vaihtoehto useimmille yrityksille ja organisaatioille, joille nopeus sekä toiminta-aika on ehdottoman tärkeää. Tehokas ja äärimmäisen luotettava vaihtoehto monipuoliseen webkäyttöön. Hyvä valinta vaativaan Wordpress käyttöön.

Raskaaseen käyttöön, usean sivuston ylläpitoon, kehitysympäristöksi tai muuhun erityiskäyttöön ei sovellu webhotellipaketti, vaan näihin tarkoituksiin paras vaihtoehto on oma palvelin, joihin voitte tutustua Palvelimet-sivuilla.

 




12. Miten huolehdin tietoturvasta?

keywords: tietoturva joomla! wordpress drupal forbidden esto

Yleisiä tietoturvaohjeita

  • Pidä sivustollasi olevat websovellukset aina ajan tasalla.

    Eri websovelluksista (esim. Wordpress, Joomla!, Drupal jne) löytyy erilaisia tietoturva-aukkoja säännöllisesti. Erilaisia tietoturva-aukkoja hyväksikäytetään laajasti ja usein koneellisesti, joten myös pienet sivustot voivat joutua hyökkäyksen kohteeksi. Websovelluksien päivityksiä tulisi seurata vähintään kuukauden välein ja ne tulisi asentaa mahdollisimman pian. Mikäli sivustoa ei ylläpidetä syystä tai toisesta pitkään aikaan, tulisi koko sivusto sulkea tai sen käyttö estää, jotta sivuston websovellus ei joutuisi vanhentuessaan hyökkäyksen kohteeksi. Esimerkiksi Joomla! 1.5 tai Wordpress 3.5 ovat jo pahasti vanhentuneet.
     
  • Käytä turvallisia kirjautumismenetelmiä.

    Käytä kaksinkertaista todennusta tärkeissä kirjautumisissa. Hallintapaneelimme tukevat kaksinkertaista todennusta ja suosittelemme sen aktivoimista käyttöön hallintapaneelista. Tiedostojen hallinta on turvallista tehdä SSH/SFTP-yhteyksillä käyttäen salasanalla suojattua SSH-avainta. SSH-avaimen voitte lisätä hallintapaneelista. Sähköposteihin tulee kirjautua ainoastaan salatun yhteyden kautta (SSL).
  • Päivitä kaikki palvelun salasanat mahdollisimman usein.

    Haitantekijät voivat saada palvelussa käytetyt tunnukset haltuunsa esimerkiksi eri haittaohjelmien kautta. Haltuun saatuja tunnuksia ei kuitenkaan useinkaan heti käytetä hyväksi vaan ne julkistetaan haitantekijöiden kesken jonkin ajan kuluttua niiden haltuun saannista. Usein jo kuukauden välein vaihdettava salasana estää haltuun saadun salasanan käytön laajamittaisesti. Lisäksi aina on syytä vaihtaa kaikki palvelun salasanat, kun on syytä epäillä, että haittaohjelmia on ollut tietokoneella, jossa palvelun tunnuksia on käytetty. Voitte luoda helposti ja turvallisesti uusia salasanoja esimerkiksi https://suncomet.com/salasana/ osoitteessa.
     
  • Tarkista tiedostojen ja hakemistojen oikeudet.

    Tiedostojen ja hakemistojen oikeudet tulee olla mahdollisimman vähän sallivat. Yleisesti toimivat oikeudet ovat 755 (rwxr-xr-x) hakemistoille ja tiedostoille. Tiedostoilla ja hakemistoilla voi käyttää turvallisesti jopa 777 (rwxrwxrwx) oikeuksia koska jokainen tili on suljettu omaan tiedostojärjestelmäänsä, mutta suosittelemme silti yllä olevia rajoittavampia oikeuksia. Oikeuksia voi muuttaa hallintapaneelin tiedostojen hallinnalla, FTP- tai SSH-yhteydellä (chmod).
     
  • Poista turhat tai käyttämättömät tunnukset ja websovellukset palvelusta.

    Turhat, vanhentuneet ja käyttämättömät tunnukset ja websovellukset ovat erityisen alttiita hyökkäyksille. Esimerkiksi turhien testitunnuksien salasanat ovat usein helppoja arvata tai niitä ei muisteta vaihtaa säännöllisesti. Myös testimielessä asennettuja websovelluksia ei muisteta useinkaan päivittää ja vaikka ne eivät olisi käytössä, niin mahdolliset hyökkääjät kuitenkin löytävät ne varsin helposti.
     
  • Pidä kaikki palvelun tunnuksia käyttävät tietokoneet tietoturvalta ajan tasalla.

    Palvelun tunnuksia käyttävien tietokoneiden tietoturvaa ei saa aliarvioida. Erittäin usein sähköpostista tai sivuston kautta saatu haittaohjelma onnistuu urkkimaan palvelun tunnukset ja lähettämään ne haitantekijöille. Onkin tärkeää pitää tietokoneen käyttöjärjestelmä ajan tasalla ja ostaa luotettava sekä kattava tietoturvasovellus suojaamaan tietokonetta haittaohjelmilta.
     
  • Ota säännöllisesti varmuuskopiot ja säilytä niitä useassa eri paikassa.

    Vaikka palveluntarjoaja ottaakin varmuuskopioita tileistä on kuitenkin aina syytä ottaa myös itse erillisiä varmuuskopioita ja säilyttää niitä eri paikoissa. Näin selvitään yllättävistä ja poikkeuksellisistakin tilanteista. Tarjoamme myös erillistä Lisävarmuus-lisäpalvelua, jossa varmuuskopiota tilistä säilytetään useassa eri paikassa.

 




13. Yhteystiedot ja niiden päivittäminen

keywords: yhteystiedot, henkilötiedot, osoitemuutos, osoitteen muutos

Yhteystietojen pitäminen ajantasalla on erityisen tärkeää. Pahimmillaan vanhentuneet yhteystiedot voivat johtaa palvelun väliaikaiseen sulkeutumiseen tai verkkotunnuksen menetykseen. Huolehtikaa, että olette sallineet Suncometin lähettämien viestien saapumisen (ks. ohje).

Palveluihimme liittyy neljänlaisia yhteystietoja. Laskutuksen yhteystiedot, yhteyshenkilön yhteystiedot, hallintapaneelin tekniset yhteystiedot ja verkkotunnuksien yhteystiedot (WHOIS).

  1. Laskutuksen yhteystietoja käytetään laskutuksen hoitamiseen. Ne on tärkeä pitää ajantasalla, jotta laskutuksemme saa teihin tarvittaessa yhteyttä. Laskutuksen yhteystiedot voitte päivittää asiakaspalvelun lomakkeella sivujemme kautta.
  2. Yhteyshenkilön yhteystietoja käytetään tilin asioiden hoitamiseen. Yhteystietoja käytetään tilanteissa, kun asiakaspalvelumme tulee ottaa asiakkaaseen yhteyttä ja kun asiakas ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme. Yhteystiedot on erityisen tärkeä pitää ajantasalla, jotta asiakaspalvelumme saa teihin tarvittaessa yhteyttä ja jotta yhteydenotot asiakaspalveluumme tapahtuvat sujuvasti. Yhteyshenkilön tiedot voitte päivittää asiakaspalvelun lomakkeella sivujemme kautta.
  3. Hallintapaneeliin voitte asettaa sähköpostiosoitteen, jonne hallintapaneeli ja palvelin lähettää tiliin liittyviä teknisiä viestejä. Kyseiseen sähköpostiin tulee myös palvelinta koskevat yleiset tiedotteet. Samalla sähköpostilla voitte myös tarvittaessa palauttaa tilin salasanan. Hallintapaneelin yhteystiedot tulee päivittää hallintapaneelista ohjeiden mukaisesti.
  4. Verkkotunnuksen yhteystiedot tulevat rekisterille tietoon ja osittain myös julkisesti WHOIS-tietokantaan. Verkkotunnuksien yhteystietojen pitäminen ajantasalla perustuu lakiin (Tietoyhteiskuntakaari 2014/917 167 §) ja sen tekemättä jättäminen voi johtaa jopa verkkotunnuksen poistamiseen (Tietoyhteiskuntakaari 2014/917 169 §). Verkkotunnuksen yhteystiedot voitte päivittää asiakaspalvelun lomakkeella ruksimalla WHOIS-tietojen päivityksen lomakkeesta.

 


 

14. Miten tili tai sivusto hakkeroidaan?
keywords: hakkerointi, wordpress, joomla, drupal, tiedostot poistettu, tili suljettu, roskaposti

Internetissä toimivat tilit ja sivustot ovat jatkuvasti alttiita pitkälti automatisoiduille hyökkäyksille. Tilien ja sivustojen tietoturvasta tulee huolehtia jatkuvasti ja huolellisesti. Vaikka palvelimet estävät suurimman osan hyökkäyksistä, niin tilin tunnuksilla tai sivuston tietoturvattomilla ominaisuuksilla tehty hyökkäys ei aina ole estettävissä, koska ne jäljittelevät tilin tai sivuston normaalia toimintaa.
 
Tiliin tai sivustoon ei ole pääsyä muuta kuin tilin tai sivuston kautta. Sivustot ja tilit ovat eristetty toisistaan palvelintasolla eikä niillä ole pääsyä toisiinsa riippumatta esimerkiksi tiedostojen tai hakemistojen oikeuksista. Salasanat on tallennettu palvelimelle yksisuuntaisella salauksella eikä niitä ole mahdollista selvittää palvelimen kautta. Edes pääkäyttäjä ei pysty palvelimelta selvittämään tilin salasanaa.
 
Tili tai sivusto hakkeroidaan jollain seuraavista tavoista :
 
 
1. Tilin tunnukset on selvitetty käyttäjän laitteilta.
 
Salasanat on usein tallennettu laitteiden ohjelmiin selväkielisenä tai helposti selvitettävässä muodossa. Käyttäjän laitteet tulisi tarkistaa virusten ja haittaohjelmien varalta.
 
 
2. Tilin tunnukset on selvitetty jonkin ulkopuolisen palvelun kautta tai arvaamalla.
 
Salasanojen tulisi olla riittävän monimutkaiset eikä ne saisi olla helposti arvattavissa. Samoja salasanoja ei tulisi käyttää eri palveluissa. Jos jokin turvaton palvelu tallentaa salasanat selväkielisenä, niin mahdollinen hakkeri voi saada salasanan tietoonsa.


3. Tiliin on päästy käsiksi tilillä olevan vanhentuneen / tietoturvattoman asennuksen kautta.
 
Websovelluksista (esim. Wordpress, Joomla!, Drupal jne) löytyy erilaisia tietoturva-aukkoja säännöllisesti. Asennukset tulee pitää aina ajan tasalla tai poistaa käyttämättöminä. Myös lisäosat voivat sisältää haittaohjelmia, joiden kautta päästään sivustoon tai tiliin käsiksi. On myös mahdollista, että jokin skripti on lähtökohtaisesti tietoturvaton eikä edes sen päivittäminen tee siitä turvallista. On suositeltavaa käyttää vain tunnettuja sekä suosittuja skriptejä, lisäosia ja ulkoasupohjia.
 
Tilien ja sivustojen hakkeroinneista yli 99 % tapahtuu ylläolevilla tavoilla. Hakkeroinnit tapahtuvat pääsääntöisesti automatisoidusti haittaohjelmien toimesta. Hakkeroinnin yleisin tarkoituis on päästä lisäämään tilille haittaohjelma, jota voidaan edelleen käyttää hyväksi uusissa hakkeroinneissa. Toinen yleinen tarkoitus on käyttää tiliä tai sivustoa roskapostitukseen.
 
Haittaohjelmat voivat säilyä pitkiä aikoja tilillä ilman, että niitä yritetään käyttää. On mahdollista, että järjestelmä ei välttämättä havaitse haitallisia koodeja ennen kuin niitä yritetään käyttää. Tietoturvajärjestelmät päivittyvät jatkuvasti ja uusia haitallisia koodeja löydetään päivityksien jälkeen säännöllisesti, vaikka ne olisi jäänyt havaitsematta aikaisemmin.

LUE LISÄÄ OHJEITA TIETOTURVAAN LIITTYEN
 



15. Suncometin lähettämien postien salliminen.
keywords: roskaposti, roskakori, lasku

Asiakkaalle lähetetyt laskut, tilin tiedot tai muut tekniset viestit voivat helposti joutua roskakoriin tai roskapostikansioon niiden sisältämien teknisten tietojen takia. Tästä syystä suncomet.fi ja suncomet.com tulisi lisätä sähköposteihin erikseen sallittujen (turvallisten) lähettäjien listalle.

Oheessa ohjeita eri sähköpostipalveluihin ja ohjelmiin.

Gmail

1. Kirjautukaa Gmailiin
2. Klikatkaa hakukentässä olevaa nuolta (Näytä hakuasetukset)
3. Kirjoittakaa Kohteesta-kenttään: @suncomet.fi
4. Klikatkaa Luo suodatin
5. Valitkaa Älä koskaan siirrä roskapostiin
6. Klikatkaa Luo Suodatin
Linkki Gmail-ohjeisiin englanniksi.

Hotmail / Outlook.com / Live

Lisätkää *@suncomet.fi ja @suncomet.fi turvallisten lähettäjien listalle. Linkki Outlook.com-ohjeisiin.

Yahoo!

Luokaa suodatin, joka siirtää @suncomet.fi lähettäjän viestit Saapuneet -kansioon. Linkki Yahoo!-ohjeisiin englanniksi.

Microsoft Outlook -ohjelma

Merkitkää @suncomet.fi turvallisten lähettäjien listalle. Linkki Outlook-ohjeisiin.

Apple Mail -ohjelma

Lisätkää @suncomet.fi yhteystietoihin. Linkki Apple Mail -ohjeisiin.

Mozilla Thunderbird -ohjelma

Merkitse @suncomet.fi viestit "Ei roskapostiksi" ja tarvittaessa luokaa suodatin, joka merkitsee @suncomet.fi lähettäjän viestit "Ei roskapostiksi". Linkki Thunderbird-ohjeisiin.